Tydzień Wege 2015 w Łodzi!

Viva! Akcja dla zwierząt – Łódź, Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! oraz Magazyn VEGE po raz dziewiąty gorąco zapraszją na największą i najstarszą imprezę promującą wegetarianizm i weganizm w Polsce – TYDZIEŃ WEGE.

Impreza ma na celu popularyzację zdrowych nawyków żywieniowych wśród Polaków, przybliżenie im idei diety roślinnej, a także zwrócenie uwagi na sytuację zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności.

Program wydarzeń w Łodzi:

10 maja 11.00 – 14.00
Inauguracyjny brunch w Jaffa – hummus & the other stories

https://www.facebook.com/events/1429206147384693/

Koszt talerzyka – 25zł i jesz do woli! W menu: twarożek wegański ze szczypiorkiem, awokado z czarną solą, szczypiorkiem i wegańskim majonezem; uzbecka młoda marchewka; na’ama’s fattoush ze świeżą rzodkiewką; kuskus moghrabieh z dipem szczawiowym i zatarem; biały bulgur z botwinką smażoną z czosnkiem i melasą z granatów; ciasto rabarbarowe. Poza tym oczywiście stałe pozycje: hummusy, bułeczki kaak, ciasta z chałwą, tabbouleh, lahohy z piklami, chałki wegańskie z konfiturami itd.

11 maja godz. 16.00-18.00 Vegelandia
Ile metrów powierzchni w chowie klatkowym ma do dyspozycji kura? Skąd się bierze mleko? Czego nie jedzą weganie?

Zmierz się z naszym quizem i wygrywaj nagrody!
W międzyczasie w Vegelandii czekać będzie na Was degustacja parówek, kiełbasek i innych smaczków prosto od Polsoja Smacznie Zdrowo Lekko

16 maja godz. 17.00 sala wykładowa Hostel LaGranda
Wykład Moniki Kuźniewskiej „Codziennie w Meatrixie. Jak działa marketing produktów odzwierzęcych w Polsce?”

Jak wygląda branża spożywcza w Polsce w kontekście produktów odzwierzęcych? Przyjrzymy się jak na co dzień funkcjonują producenci i dystrybutorzy, jakie działania podejmują abyśmy kupowali coraz więcej mięsa, mleka i jajek. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie czy przeciętny konsument idąc na zakupy dokonuje suwerennych wyborów, czy też tylko mu się tak wydaje. Wreszcie zastanowimy się komu i dlaczego opłaca się wykorzystywać zwierzęta.

Wykład poprowadzi Monika Kuźniewska, doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego, naukowo zajmuje się środowiskowym i społecznym kosztem chowu przemysłowego zwierząt.

WSTĘP WOLNY
https://www.facebook.com/events/636274236517532/

17 maja 17.00
Kuchnia Społeczna w Klubokawiarnia Granda

Kuchnia społeczna to społecznie otwarte obiadokolacje w Grandzie:)
Wspólne spożywanie wegańskich dań ma na celu integrację lokalnego społeczeństwa, wymianę doświadczeń, daje możliwość zbliżenia się do siebie, a w konsekwencji stworzenia realnych więzi, znalezienia przyjaciół i zainicjowania ciekawych wydarzeń społeczno-kulturalnych.

WSTĘP 10ZŁ – bez dania/ 0zł – z własnym wegańskim daniem

Koordynator łódzkich obchodów: magda.j@viva.org.pl

Wydarzenia odbywają się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia
Wegetarianizmu.
Szczegółowy plan imprez w całej Polsce:
https://www.facebook.com/events/689844937793035/
http://tydzienwege.pl/plan-imprezy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.