Wielkanoc bez jaj: Happening i Kuchnia Społeczna – Fotorelacja!

Jesteśmy po happeningu „Wielkanoc bez jaj”. 13 kwietnia przez dwie godziny pikietowaliśmy pod UMŁ na Zachodniej. Chcieliśmy zwrócić uwagę przechodniów na los kur na fermach jajecznych . Kury na fermach poupychane są w ciasnych klatkach wielkości kartki A4, znoszą nienaturalnie dużo jajek, co prowadzi do całkowitego wycieńczenia ich organizmów, mają przycinane dzioby, a kurczęta płci męskiej mieli się żywcem, gdyż są nieprzydatnym w hodowli jajecznej odpadem.
Symboliczna kura, którą uwolniliśmy z ciasnej klatki miała skłonić łodzian do refleksji nad swoimi codziennymi konsumenckimi wyborami i rezygnacji z jajek pochodzących z chowu klatkowego. Na przechodniów czekał także bezjajeczny poczęstunek oraz ulotki i książeczki z przepisami na wielkanocne dania bez jajek.

O 17 spotkaliśmy się na wielkanocnej Kuchni Społecznej, gdzie można było spróbować pysznych roślinnych dań.

Dziekujemy wszystkim za pomoc i obecność.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.